Een geweldige Paasvakantie!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Silke - WaarBenJij.nu Een geweldige Paasvakantie!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Silke - WaarBenJij.nu

Een geweldige Paasvakantie!!

Door: Silkeee!

Blijf op de hoogte en volg Silke

30 April 2009 | Suriname, Paramaribo

Hooooooooooooooooi lieve lezers!

Een lang verhaal! Omdat ik superveel heb meegemaakt in een geweldige paasvakantie en ik dat jullie natuurlijk niet onthouden wil!
Dit keer in verschillende kopjes geplaatst, zodat je zelf kan kiezen of je het hele verhaal wil lezen of alleen maar delen ervan! Of voor de hele luie mensen ;-) je kan natuurlijk ook alleen de foto’s bekijken!

Stage:
Mijn laatste stagedagen waren in zicht en daarom ging ik met Marijke samen al wat voorbereidingen treffen voor het uitstapje wat we met de kinderen zouden gaan doen.
We hadden een poster met foto’s van het fort gemaakt en hebben de kinderen al enthousiast van alles verteld over het fort.

Educatieve dag:
Op de dinsdag eerst vroeg opgestaan om naar de kerk te gaan naar een zogenoemde ‘boeteviering’, wel apart om mee te maken met de hele school! Hierna vlug terug naar de school en klaar maken voor vertrek!
Bij Fort Zeelandia aangekomen, kregen we te horen dat we geen afspraak hadden terwijl dit wel het geval was. Uiteindelijk kregen we toch een (rommelige) gids die ook niet helemaal wist wat de bedoeling was. Uiteindelijk bleek dat de kinderen stencils kregen over de expo over vlinders/insecten (die er blijkbaar ook was) die ze mochten gaan invullen. De kinderen waren enthousiast maar kwamen met vragen naar ons, omdat de gids weer verdwenen was.
We hebben de kinderen de stencils af laten maken en zijn vervolgens zelf op eigen houtje een rondleiding gaan geven, ieder aan onze eigen klas (de gids wist namelijk geen dingen over het fort, alleen over de expo)
Dit vonden de kinderen veel interessanter, vooral omdat dit aansloot op de voorbereidende les die ze al hadden gehad. We hebben nog een evaluatieformulier ingevuld voor het museum met goede tips voor verbeteringen, haha! Maar op zich wel een geslaagde dag!

Oudergesprekken:
De kinderen hadden deze dag vrij en wij zelf eigenlijk ook! Maar omdat Marijke en ik er juist graag bij wilden zijn hebben we aan de directrice toestemming gevraagd en aangegeven dat we aan elke ouder zouden vragen of ze er bezwaar tegen hadden als we er bij zouden zijn. Uiteindelijk ben ik van 8.00 tot 10.00 bij alle oudergesprekken er bij geweest, want alle ouders vonden het goed dat ik er bij was. Ook heb ik zelfs delen van de gesprekken mee gevoerd, omdat mijn mentor vroeg of ik nog aanvullingen had of zelfs eventjes wegliep.
Ik vond het echt interessant om de ouders te zien (omdat je die anders nooit ziet) en om allerlei dingen te horen over de kinderen. Het viel me op dat de verschillen met Nederland helemaal niet zo groot zijn, alleen hier krijgen de ouders geen bepaalde tijd toegewezen en alleen de ouders hoeven te komen van de kinderen waarvan de leerkracht ze wil spreken.

Start van de vakantie:
Donderdag was EINDELIJK de dag dat ik naar het vliegveld mocht om Daan op te gaan halen! Ik stond toch een beetje met zenuwen op hem te wachten, omdat het zolang duurde voordat hij eindelijk uit de deuren kwam lopen! Toen ik hem zag ben ik meteen op hem af gerend en kon ik even geen woorden uitbrengen! Ik was echt supersupersuper blij om hem te zien! In de taxi heeft hij meteen zijn ogen uitgekeken en hebben we meteen veel bij gekletst!

Die vrijdag, zaterdag & zondag hebben we rustig aan gedaan! Ik heb hem het huis laten zien, de omgeving, fort Zeelandia, stage, de palmentuin, het onafhankelijkheidsplein, het zwembad en de rest van de stad inclusief winkels! We zijn heerlijk uit eten geweest & hebben crackers als Paasontbijt gehad, omdat bijna alle winkels dicht waren (Mama, ik miste je paasbrunch L) haha! We hebben toen ook 2 nachten in een hotel geslapen mét jacuzzi! Het was wel echt fijn om eindelijk weer samen te zijn! En voor mij was het ook wel fijn om er even een weekendje tussenuit te zijn!

Fietstocht plantage Peperpot:
Vroeg op, omdat we met Anne, Anne’s moeder en Tanja hadden afgesproken om een fietstocht te gaan doen naar de vroegere cacao en suikerplantage Peperpot. Uitgecheckt bij het hotel en op weg met onze fietsjes naar Leonsberg. Daar aangekomen een bootje gefixed en met onze fietsen in de boot op naar de overkant! Daar begon de avontuurlijke tocht pas echt!
Er was maar een ‘fietspad’ waar op een gegeven moment niks meer van over was, overal was afval gedumpt, groeiden planten en struiken op de weg en er was ook ergens een ingestorte brug. Met behulp van Daan kreeg iedereen zijn fietsen over de boomstammen heen. Nog geen 5 min. later lag Anne’s ketting eraf! Dus Daan, mannelijke redder in nood heeft in de brandende zon de ketting er weer opgelegd! En hop daar gingen we verder, na ongeveer 4 stops om koud water te halen kwamen we aan bij de oude plantage! Helaas, stelde het niet veel voor en was de fietstocht op zich mooier. Maar nu konden we weer kilometers terug gaan fietsen!
Op de terugweg hadden we besloten om een kortere route te nemen namelijk om de Surinamebrug over te gaan fietsen! (later bleek dat dit niet helemaal de bedoeling is, haha) Dat was héééééél zwaar! Namelijk 55 m steil omhoog! Tanja, ik & Anne hebben hem helemaal met heel veel moeite opgefietst! Daan en de moeder van Anne waren wat eerder al afgestapt. Daarna zijn we heerlijk wat gaan eten, dat hadden we wel verdiend! Gaan douchen en redelijk op tijd gaan slapen voor wat er komen gaat!

Brownsberg, Ston Island & Berg en Dal:
Op naar het binnenland! Daan en ik gingen samen met Marijke, Anne en Anne’s moeder naar Brownsberg, Ston Island en Berg & Dal. Net voordat we de bauxietweg op reden gingen we nog even wat ontbijten (rond 9.30) bij een Javaans tentje omdat het 2e paasdag was en de bakker dus niet open was. Sharif (huisbaas tevens onze gids) bestelde wat viskroketten, loempia’s en bakka bana (gebakken banaan) waar we wat van aten.
Na 2 uur bauxietweg, had ik al 2 x gevraagd om te stoppen omdat ik frisse lucht nodig had.
De 3e keer was minder prettig! Dat krijg je ervan als je een stuk vettige loempia zo vroeg eet & vervolgens 3 uur moet hobbelen over een bauxietweg. Maar na die stop, was het dan ook meteen over!

Eenmaal op Brownsberg hebben we genoten van een prachtig uitzicht op de jungle en in de verte het stuwmeer! Meteen zagen we wat brulapen die door de bomen aan het slingeren waren! Na de lunch zijn we gaan wandelen naar de Irene-vallen en de Leo-vallen.
We hebben tijdens deze tocht heel veel verschillende dieren gezien: allerlei verschillende soorten vogels, een gifkikker, wandelende tak, veel mooie (felblauwe) vlinders, apen, boskonijnen, een soort pauwachtige dieren en zelfs een vogelspin die Daan gespot had! Eenmaal bij de Irene waterval zijn Anne, Daan en ik heerlijk gaan douchen! Na genoten te hebben van de waterval, begon de klimwandeling deels door stromende regen terug naar de berg.

We hebben op de berg nog gegeten, wat slangen op sterk water gezien en zijn daarna in het pikkedonker de berg afgereden naar het stuwmeer, waar we zouden gaan slapen.
Bij het stuwmeer kregen we een huisje dat op het strand aan het water lag, perfect dus!
Nog even wat gekletst, bij een kampvuur gezeten en toen naar bed gegaan.

De volgende dag gingen we naar Berg en Dal! Nog wat tamme papegaaien vastgehouden en onze chauffeur Tigri kocht er ook 2 (babypapegaaien) om mee naar de stad te nemen.
Eenmaal bij Berg en Dal begonnen we met de ‘canopy’ daarbij gingen we van platform naar platform via kabelbanen met verschillende hoogtes en lengtes. Je vloog dus eigenlijk door de boomtoppen van de jungle en als hoogtepunt was er ook nog een kabelbaan die over de Surinamerivier ging! Echt heel vet!
Onze gidsen (oreo & saté, deze bijnamen kwamen het beste in de buurt van hun echte namen, want die waren veel te moeilijk! haha) waren ook echt super en die hebben ook nog allerlei filmpjes en foto’s van de banen en van ons gemaakt met onze camera’s.

Hierna stapten we allemaal een eigen kayak in en gingen we over de surinamerivier kayakken op weg naar de ‘Mamakreek’. Daar zagen we nog een slang op een tak boven het water hangen waar we rustig onder door moesten varen. Helaas zagen we geen apen omdat we weer vaarden in de stromende regen! Hierna vaarden we weer terug tegen de stroming in. Het uitzicht tijdens het kayakken was echt ongelooflijk mooi, dus dat was wel heel leuk om te doen!

Na het kayakken hebben we nog een wandeling (door de regen) gedaan over de berg en kregen we van alles te horen over de geschiedenis van Berg en Dal (een oude plantage).
Het was echt een superleuke dag! Op de terugweg nam Sharif wat mensen mee die nog een lift nodig hadden. Dat was best leuk, want die hadden veel verhalen en het was extra gezellig!

Galibi:
Na een dagje vrij in de stad vertrokken we op de donderdag samen met Laura naar Galibi! Galibi bestaat uit 2 indianendorpen namelijk Langemanscondre en Christiancondre daarbij is ook een legstrand waar 4 soorten zeeschildpadden elk jaar in een bepaald seizoen het eieren komen neerleggen.
Na 4,5 uur hobbelen in de bus op weg naar Albina, hebben we vervolgens nog een uur en een kwartier gevaren in een half kapotte boot (de motor functioneerde niet helemaal goed en sloeg elke keer af) en daarbij begon het ook nog eens HEEL HARD te regenen. Dus iedereen onder een groot zeil en maar doorvaren, haha!

Toen we er waren hebben we nog een rondwandeling gehad en zijn we in de ‘dierentuin’ geweest! Dat was heel gaaf! Alle aapjes lopen daar gewoon los rond en komen op je springen en klimmen. Verder heb ik een luiaard vastgehad, een anaconda om mijn nek als een sjaal gehad! En hebben we nog wat meer dieren gezien.

Hierna zijn we gaan varen naar het legstrand van de schilpadden in het donker! We hebben over het strand gelopen op zoek naar schilpadden. Uiteindelijk hebben we bij 2 green turtles het hele proces van het eieren leggen gezien! Dat was wel heel fascinerend om te zien! De schildpad graaft eerst een gat in de grond met zijn achterpoten, vervolgens gaat het eieren leggen en daarna schuift het het gat weer dicht met een lading zand.
We hebben ook een ei vast mogen houden en de schildpad aan mogen raken omdat de schildpad tijdens het eieren leggen helemaal in trance is. Na een paar uren op het strand te zijn geweest, gingen we weer terug de boot in naar het dorp.
Daar nog wat eten gehad en nog even gezellig gezeten met wat locals bij een barretje.

Vrijdagochtend zijn Daan en ik nog even snel naar de dierentuin geweest, omdat we het echt superleuk vonden! Daarna zijn we met de gids een dorpswandeling gaan maken en heb ik o.a. de stageschool gezien waar ik stage ga lopen! (deze was wel dicht, want het is paasvakantie)
Hierna stapten we in de boot en gingen we nog een bezoek brengen aan Frans-Guyana aan de stad St. Laurent (zonder paspoort/visum, dat was allemaal niet nodig) zélfs zonder euro’s, dat was toch wat minder handig! Dit hadden ze bij de touroperator namelijk niet doorgegeven! Na wat gewissel onderling met mensen die nog euro’s hadden mochten wij ook de gevangenis (Camp de la Transportation) binnen waar o.a. de fransman Papillon wat jaartjes door heeft gebracht! We hebben ook nog even het centrum bekeken en daar heb ik van 1 euro (die hadden we over) bij een bakkerij een heeeeeeeeeeeeerlijk frans croissantje gekocht! (die kan je in Suriname namelijk nergens krijgen!) Vervolgens weer terug naar Suriname over de rivier en dus terug naar huis!

Ralleighvallen:
Na een relaxt weekendje, waarin Daan ook het uitgaan in Paramaribo had meegemaakt gingen we op de Maandag een grotere trip doen! Namelijk 4 dagen naar de Ralleighvallen.
De Ralleighvallen liggen in een beschermd (bijna onbewoond) Centraal natuurreservaat in Suriname (het grootste Amazonereservaat ter wereld) en is beschermd door Unesco (de werelderfgoedlijst).
Onze taxi naar de jungle was met een minivliegtuig! Heel cool om mee te maken! Het was maar 40 minuten vliegen maar we hebben echt genoten van het uitzicht! Vooral veel bos wat een beetje op broccolistronken lijkt, zoals ze vaak ook zeggen. Ook hadden we toen de Voltzberg al gezien (die we later op zouden gaan wandelen). Uiteindelijk zijn we geland op een grasveldje, de zogenoemde airstrip. We waren toen meteen op Fungu eiland waar we de rest van de tijd zouden verblijven. Het was echt meteen een GEWELDIG uitzicht, je hoefde nog niet eens te lopen want je keek al meteen uit op de rivier met stroomversnellingen en natuurlijke jaccuzi’s tussen de rotsen door (Ralleighvallen). Heel gaaf dus! Daar meteen even gaan zwemmen! Meteen toen we aankwamen kwamen er ook meteen doodskopjes aapjes naar ons toe die we wat stukjes banaan gaven! Wel vet, dat wilde aapjes die zo uit je hand komen eten en ze pakten de stukjes ook echt voorzichtig en zachtjes aan!
Die dag verder ook nog een tocht gemaakt over het eiland. Daarna in onze (stapel)bedden gedoken in de algemene slaapzaal.

De volgende dag zou een zwaardere dag worden, want we gingen naar de Voltzberg lopen en deze ‘beklimmen’. De tocht op zich door de jungle was echt een heel avontuur! Echt ongerept natuur, heel erg mooi! En we moesten echt over boomstammen door kreekjes lopen en van steen naar steen lopen etc.! Wat ik normaal in Nederland alleen in Burgers Zoo in de bush meemaak, haha! Prachtig!
Eenmaal aangekomen bij het plateau nog wat foto’s gemaakt, even wat gerust, ons afgevraagd hoe je die steile rots ooit op moet komen en daarna begon de stijging!
Tussen stenen door klimmen naar boven, op een warme granieten ondergrond lopen, rotshagedissen voor je weg zien schieten, je kuitspieren voelen maar uiteindelijk wel de top (240 m.) halen! Met als beloning een supermooi uitzicht! Uiteindelijk weer terug gelopen en afgekoeld onder een supermooie waterval en daar ook weer in een natuurlijke jaccuzi gezeten! Na wat gezwommen te hebben zijn we weer teruggevaren naar het eiland!

Op de 3e dag vaarden we met de boot naar Lolopasi om daar een wandeling te krijgen met daarbij heel veel uitleg over allerlei verschillende bomen, planten en vogels en andere hulpmiddelen in de jungle die een medicinale werking hebben en of je kunnen redden.
Eenmaal aangekomen bij de moeder(water)vallen konden we weer gaan genieten van het uitzicht. Daan had het daar te druk voor, want hij had een hele vette (zeldzame) gifkikker gespot en die moest en zal op de foto gaan. En dat is ook heel mooi gelukt, haha!

De terugweg naar het eiland was supergaaf! Het was de bedoeling dat we (diegene die durfden) terug zouden gaan drijven door de wilde rivier! Zwemvesten aan, nog wat instructies: - Met je voeten naar voren drijven, voor eventuele rotsen
- Bij eventuele rotsen je zelf er over heen tillen
- Wanneer je voelt/ziet dat je een open wond hebt met bloed, meteen naar de
kant zwemmen omdat anders de piranha’s op je af komen.
- Niet schrikken van kaaimannen, want die doen niks.
Wat een geruststelling :-D en hup de boot in! En vervolgens op commando de boot weer uitspringen. Eenmaal in het water was het echt heerlijk! We dreven door stroomversnellingen, tussen de rotsen door, sommige pakten nog wat gevaarlijke kolken mee (hé Daan) en kwamen uiteindelijk helemaal veilig weer bij het eiland aan. Het was echt supergaaf om te doen en het was ook echt heel erg mooi allemaal!
Eenmaal op het eiland zijn Daan en ik nog het eiland verder gaan verkennen. Je mocht hier op eigen houtje door de jungle gaan lopen, als je maar op de paden bleef! Nou, dat hoef je tegen ons geen 2 x te zeggen, dus we vertrokken meteen! We hebben dan ook het hele eiland rondgelopen (wat nog veel verder bleek dan verwacht, haha)

De 4e dag bestond alleen uit de terugreis! Eerst vaarden we ongeveer 2,5 uur met een korjaal (uitgeholde boomstam) naar Witagron. Daar stapten we over op een busje wat ons na 6 uur extreem hobbelen, motor af laten slaan en even aanduwen (het leek wel een motorcrossparcours) terug naar Paramaribo bracht. Kortom: een GEWELDIGE trip!

Kaaimannentour:
Omdat Daan alweer bijna vertrok en vond dat hij nog te weinig had gezien van Suriname (hij heeft een nieuwe liefde gevonden: de jungle) wilde hij graag nog een kleine tour doen! Toen hebben we nog last-minute een kaaimannentour kunnen regelen! We vertrokken om 18.00 richting een swamp/moerasgebied rondom Mariënburg met 5 andere stagiaires.
Daar stapten we al snel over in een grotere boot, na 5 minuten varen moesten we weer overstappen alleen dit keer in superwankelige kleine bootjes! We zaten met z’n 2en + de bootsman in een bootje! Op naar het moeras! Daar probeerden ze wat kaaimannen te vangen, maar elke keer lukte dit nét niet! Het is heel grappig om het geluid te horen wat een kaaiman maakt, een geluid wat ik er helemaal niet bij had verwacht! Een soort van kusgeluid, haha! Uiteindelijk hebben we een babykaaiman gevangen en vastgehouden (deze heeft de gids overigens mee naar huis genomen) en een volwassen kaaiman gevangen en daar ook mee geposeerd! Het was wel echt gaaf om dit ook eens meegemaakt te hebben!

Afscheid:
Nog even wat spullen meegeven aan Daan, zodat ik hopelijk niet over de 25 kilo zit met mijn koffer over 3,5 week! En daarna rond 18.00 op naar vliegveld Zanderij voor een moeilijk afscheid omdat ik het liefst mee het vliegtuig in wilde stappen naar Nederland en hem niet weer lang wilde missen! Daan wilde het liefst hier blijven en baalt nu nog dat hij zijn ticket niet heeft omgeboekt omdat hij meer van het land wil zien, haha! Ik ga er hier nog het beste van maken en nog 3,5 week genieten. Ik zal nog iets meer dan een week stage gaan lopen in het binnenland en verder nog wat vakantiedagen hebben! 23 mei vlieg ik terug naar Nederland! Dus jullie hoeven mij niet meer heel lang te missen! ;-)

Liefs, Brasa, xxx Silke

• 01 Mei 2009 - 09:14

Frank:

Silke, je belevenissen zijn weer uitgeprint en aan opa en oma gegeven. Ze blijven zo aardig op de hoogte.
    Hadden hier gisteren Koninginnedag, maar dat is niet zo goed verlopen. Een aanslagpoging op de Koninklijke familie eindige is een 5 tal doden en diverse gewonden. De dader is ook overleden, daar zullen weinig mensen een probleem mee hebben.
    Gr. Frank van de Goor

Xxx

• 02 Mei 2009 - 14:40

Anne:

Lieve Silke,
    Wat een verhalen en wat fijn dat Daan een paar weken bij je is geweest.
    Ja, dan is straks Zuid-Frankrijk heel wat minder avontuurlijk. ;)
    Maar ik geniet van je verhalen, je foto's en zie dat je het heel erg naar de zin hebt.
    Geniet de laatste weken, voor je het weet, sta je hier weer op de stoep!!
    Heel veel lieve groetjes Anne

• 04 Mei 2009 - 10:34

Marieke:

Heey Sil,

Wat een gave jungle verhalen zeg! Dat wil ik ook allemaal meemaken haha :D. Je verhalen maken me helemaal enthousiast en heb er helemaal zin in! Geniet nog van je laatste 3 weken daar en we zien elkaar sowieso op de terugkom dag.

Liefs x

• 16 Mei 2009 - 10:08

Jolien:

Hey Silke,
    Bedankt voor de kaart! Hou je het nog vol de laatste daagjes? Nou alvast een goeie terug reis, doe voorzichtig en tot snel!!! xxx Jadey, Djero (die al heel groot is en al kan staan), Martin en Jolien

• 18 Mei 2009 - 08:34

Opa En Oma Daan:

Hallo Silke,
    Bedankt voor je kaart en je verhalen met veel plezier gelezen.
    Een goede terugreis en tot ziens in Holland.
    Opa en Oma uit Castricum.