De eerste stageweek zit erop! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Silke - WaarBenJij.nu De eerste stageweek zit erop! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Silke - WaarBenJij.nu

De eerste stageweek zit erop!

Door: Silkeee!

Blijf op de hoogte en volg Silke

16 Februari 2009 | Suriname, Paramaribo

Fawaka bakra’s (hallo blanken)!

De eerste stageweek zit er alweer op!
Ondertussen ook alweer de maandag van de 2e week, maar mijn internet doet het niet altijd wanneer ik het wil en dan heb ik niet heel veel zin om zoveel moeite te doen! Dus jullie moesten even wachten, maar dan wel meteen een uitgebreide beschrijving voor diegene die willen!

De dag wordt op onze stageschool geopend door het volkslied met alle leerlingen te zingen en door de vlag te hijsen. Op de maandag hebben we nu al twee keer een weekopening gezien. De week wordt nog wat uitgebreider geopend door een leerkracht die met de kinderen over God en henzelf praat, verder wordt er dan ook met de gehele school een gebed gedaan en krijgen ze een gedachte mee voor de week, waarna iedereen naar de klassen gaat.

Na deze weekopening gingen de kinderen naar de klas, Marijke en ik moesten wachten op de directrice omdat zij ons wou voorstellen aan de kinderen in de klas. Marijke is toen om 8.30 ongeveer voorgesteld en ik heb nog moeten wachten tot 9.00. Omdat er inspectie in de klas aan het kijken was naar de godsdienstjuf die bezig was.
Dus na lang wachten, mocht ik ook de klas in! De directrice stelde me even voor en daarna kreeg ik 2 minuten om met de kinderen kennis te maken. De leerkracht en het schoolhoofd, gingen toen even de klas uit.
Ik heb wat over mezelf verteld en de kinderen mochten vragen aan mij stellen. Ik vond het soms supermoeilijk om ze te verstaan! Dan voelde k me echt alsof ik doof was, haha!
Gelukkig is dat een kwestie van wennen, want nu heb k dat probleem al minder!

Ik heb best een kleine klas, daar heeft de school dit jaar bewust voor gekozen. Ik heb namelijk 20 kinderen in mijn klas. Het zijn 13 meisjes en 7 jongens waarvan ook 2 kinderen al 11 jaar zijn (zittenblijvers). De rest is wel de leeftijd, zoals dat bij in Nederland ook is (8 en 9 jaar).
Ook heb ik een kind in mijn klas zitten van het Maria-internaat, waar ik misschien nog een keertje een kijkje wil nemen om daar misschien huiswerkbegeleiding te gaan geven. En verder heb ik één kind in mijn klas zitten die ook in de speciale klas zit. (die kinderen opvangen, zodat ze niet naar het speciale onderwijs moet, maar op deze reguliere school terecht kan)

Ondertussen weet ik alle namen! Maar dat kostte wel even wat moeite! Een aantal namen:
Chivaro, Rivellinho, Vianney (dan denk ik aan scouting Vianney, haha), Viendensa, Shandonn, Garcello, Sadé en T’Keyah (klinkt bijna als tequila, haha)!
Het is wel een hele leuke klas! De kinderen zijn echt heel leuk en geïnteresseerd!

Op de maandag heb ik de hele dag gekeken (het was vooral een observatieweek) in de klas en dit hetzelfde op de andere dagen van deze week. Soms werd ik wel best moe van het observeren en wilde graag al iets actiefs doen, want er wordt anders en vooral klassikaal les gegeven dan bij ons. Ik vind het vooral wennen dat de kinderen veel van het bord over moeten schrijven, dit is hier wel een gewoonte. De kinderen schrijven dan soms wel 3 a4tjes over van het bord. (dat is dan leerstof, die niet echt besproken wordt, maar die de kinderen moeten kennen voor een toets)
Ik heb ook al een muziekles gezien van de muzieklerares, dat was wel erg leuk, want zij was heel enthousiast met de kinderen! Ook heb ik al een godsdienstles gezien, maar hier waren de kinderen wat minder bij betrokken en het is toch vooral gericht op het Christendom.

Er wordt dan ook 4 keer per dag gebeden in de klas, bij de opening van de dag, voor de pauze & na de pauze en dan weer voordat ze naar huis gaan.
De helft van de kinderen is Rooms-katholiek en doen in Mei ook hun communie, waardoor ze al een keer ’s ochtends pas om 9.30 op school kwamen omdat ze naar de kerk gingen voor een ‘schoolmis’. Toen had ik dus ook maar 8 kinderen in mijn klas.

Sinds de woensdag loopt mijn mentor (Juf Barbara, dezelfde leerkracht als dat Steff (studente van de Kempel) vorig jaar had) al regelmatig eventjes de klas uit, dus ze heeft er in ieder geval vertrouwen in denk ik, haha!
Toen heb ik ook gevraagd of er op de donderdag ruimte was om een spelletje met de kinderen te doen, om ze nog wat beter te leren kennen en om zelf ook wat actiever te zijn!
Ik heb die dag 2 spellen gedaan, namelijk toen de leerkracht even de klas uitliep en de kinderen bijna klaar waren met het lezen van een tekst. Toen heb ik maar vlug een tekenspelletje geïmproviseerd en later op de dag heb ik een spel gedaan, waarbij het kind in het midden van een kring moest zeggen: ‘Ik ben …..(naam) en ik houd van/ik heb…’(bijvoorbeeld zwemmen). Alle kinderen die daar ook van houden/dat ook hebben moeten opstaan en een andere lege stoel gaan zoeken. Diegene die geen stoel heeft is daarna aan de beurt. De kinderen waren hierbij erg enthousiast en daardoor ook heel druk! Maar ze vonden het in ieder geval leuk om te doen!

Verder heb ik al wat dingen voorbereid voor haar en heb ik methodes etc. doorgekeken. Ook heb ik al veel werk van de kinderen nagekeken, want dit wordt heel regelmatig gedaan! Ook heb ik veel rondgelopen om de kinderen te helpen zodat ze verder konden. Daarbij heb ik soms wel echt gemerkt dat sommige kinderen best lang niks aan het doen zijn of niet eens een boek op hun tafel hebben liggen. Dan moeten ze wel echt even gemotiveerd worden. Ook heb ik gemerkt dat best veel kinderen moeite hebben met rekenen, waar ik natuurlijk op aan kan gaan sluiten!

Dingen die me verder opvielen:

Er wordt les gegeven zoals verwacht met weinig materialen, vooral het schoolbord wordt veel ingezet. Het valt me op dat de kinderen heel beleefd (naar de leerkracht toe) zijn. Daar kunnen sommige Nederlandse kinderen nog wel wat van leren, haha! Als je iets aan ze vraagt zeggen ze allemaal..‘ja, juffrouw’, ‘nee, juffrouw’ en als ze je niet verstaan vragen ze: ‘Wat zegt u juffrouw?’. Ze wensen je ook een goede morgen en een goede middag enz.!
Ook als mijn mentor om stilte vraagt, dan zijn ze vrijwel meteen stil (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk) Dat scheelt nog wel met de andere mentoren als ik dat zo hoor van de anderen!
Mijn mentor, heel lief, had ze de klas ingespoten met een insectenspray, zodat ik niet zo veel zou worden gestoken! Haha!

De methodes vielen ook wel meteen op! De school heeft een aantal Surinaamse methodes voor de belangrijkste vakken. Zodat kinderen ook echt met Surinaamse Dollars leren rekenen. Ook zie je binnen de taalmethode ook woorden uit het Sranantongo terug; zoals bacove (banaan).
Voor natuuronderwijs hebben ze een methode uit 2007, dus die is nog heel nieuw. Maar voor Nederlands daarentegen hebben ze een methode uit 1986. Dat is dus wel een groot verschil!
Ook heb ik Nederlandse methodes in de kast zien liggen, zoals Goed gelezen! (begrijpend lezen) en Pluspunt (rekenen) maar deze worden volgens mij niet echt gebruikt.

De mentor heeft een rooster voor de week, waar ik al een paar keer naar gekeken heb, maar die komt niet echt overeen met de lessen die gegeven worden. Maar de nadruk van de dagen ligt toch vooral op het rekenen, de taal en het lezen. De vakken aardrijkskunde en geschiedenis (heb ik nog niet gezien) en natuuronderwijs staan ook maar voor 30 minuten per week ingepland.

Als kinderen jarig zijn, hoeven ze hun uniform niet aan. De kinderen gaan dan ook alle leerkrachten langs om te trakteren. Vandaar dat ik ook al 3 x taart heb gekregen en wat koekjes! Ook werden er op de donderdag bananen (2 per kind) uitgedeeld aan de kinderen die van een ministerie af kwamen.

In de pauzes van de school, worden er allerlei dingen verkocht aan de kinderen en leerkrachten, zoals broodjes, chips, ijsjes in een zakje en drinken (zoals cola) in zakjes! Ook zie je de kinderen al vanaf 7.30 op het schoolplein chips en chocolade etc. eten wat ze soms kopen bij de supermarkt langs de school. Dat is wel gek om te zien, omdat ze in Nederland op de scholen het fruit eten zo stimuleren!

Vandaag heb ik al heel competentiegericht geobserveerd, de meest gemaakte fouten uit de taaltoets met de kinderen besproken en woensdag zal ik mijn eerste echte voorbereide les gaan geven! Ik ben benieuwd!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En dan voor diegene die al dachten dat ik alleen maar stage had gelopen deze week: Ik heb ook weer veel andere dingen meegemaakt naast het vroege opstaan en een beetje op tijd naar bed gaan!

Maandag maakten we meteen weer iets mee, haha! Er waren die dag alweer een paar regenbuien gevallen en Marijke en ik hebben dus op de terugweg door rivieren gefietst! Hele wegen stonden blank van al het regenwater! Het leek dus echt of je door een bruine rivier aan het waterfietsen was! Het water liep dan ook mijn schoenen in! Wel heel gek om mee te maken, maar ook wel grappig!

Verder hebben we weer van alles gegeten deze week! Heerlijk vertrouwd bij frietpunt, haha! Ik had het alweer een beetje gehad met de rijst en kip! En heeeeeeeeeeeerlijk gegeten bij een luxer restaurant (9 euro per persoon). Dat was heel erg leuk, je kreeg een kaartje en daarop kon je aankruisen wat voor soort pasta, saus, vlees/vis en groenten en eventuele extra’s je wilde. Dus iedereen had zijn eigen keus snel gemaakt!

Op de vrijdag zijn we eerst helemaal naar de andere kant van Paramaribo gegaan op naar de vreemdelingendienst om ons visum te verlengen! Dacht je van het meeste gedoe af te zijn, maar dat nog niet echt! We kwamen daar eigenlijk voor niks, want je kreeg alleen 3 a4tjes mee om in te vullen en nu moeten we morgenvroeg om 8.00 weer daar zijn! Ik wordt er ook alsnog blut van, want nu moet ik weer 150 Amerikaanse dollars betalen. Dus morgen gaan we ook niet naar stage (want het gaat waarschijnlijk ongeveer 3 uur duren) maar dat halen we vrijdag meteen in met het carnavalsfeest!!

Hierna hadden we besloten om naar White Beach te gaan! Dat was zooooooo lekker!
De zon scheen de hele dag en het echt een paradijs! We hebben daar dan ook veel foto’s gemaakt! Een heerlijk wit strand, nog meer palmbomen en hele mooie hutjes etc.! En het was bijna een privé-strand zo rustig! Daar hebben we dus de hele dag liggen genieten en ben ik weer ietsje bruiner geworden!
Het water van de Surinaamse rivier was natuurlijk wel heel bruin en dat is ook te zien aan de (lichte) bikini’s van de anderen! Dus dat is wel een minpuntje!
Hierna zijn we met de taxi teruggegaan en hebben we op de terugweg Roti gehaald! Dus dat heb ik nu ook voor het eerst gegeten!

Verder hebben we op de zaterdag een GROTE schoonmaak gehad in het huis! Veel plekken leken in jaren niet meer te zijn schoon gemaakt, heel erg vies dus! Dus dat was wel nodig! Gelukkig is het nu wel lekker schoon en kan mama trots op mij zijn, dat ik eindelijk eens goed schoonmaak! haha!
Maar dat moet ook wel met al die beesten/huisdieren hier!
We zijn 's avonds met de groep van de studiereis van de Kempel (op hun kosten) wat gaan eten, omdat hun net waren aangekomen, dat was wel gezellig! En daarna heb ik me nog vermaakt op wat terrasjes en in een danszaal ergens. Maar rond 3.00 vonden Marijke en ik het wel tijd om naar huis te gaan! De rest ging nog wel ‘even’ naar de discotheek.

Gisteren hebben we wel iets speciaals meegemaakt! We gingen mee naar het binnenland om daar het dorp bij de Marchall kreek (oorspronkelijk: boscreolen) te bezoeken! Daar was gisteren namelijk een ‘nieuwjaarsfeest’ en daar mochten we bij zijn! Dus met een vol busje vol stagiaires op naar het binnenland. Daar voor het eerst op die rode bauxietwegen enz. (ongeveer 2 uur) gereden! Vooral veel hobbels! De natuur was al best mooi om te zien. Het was wel speciaal om mee te maken! We kwamen daar aan en er kwamen een paar mensen op ons af om ons te omhelzen en ons ‘yari’(een gelukkig nieuwjaar) te wensen. We hebben toen het dorpje nog gezien en Marijke en Anne hebben daar doeken gekocht, die ze op het feest allemaal droegen. Hierna hebben we een aantal uren op het feest rondgehangen, wat op een gegeven moment wel vermoeiend was na een aantal uren rondkijken, eten, wat drinken en een beetje dansen en foto’s maken. We zijn tussendoor ook nog even naar de kreek verderop geweest, waar sommige een duik in hebben gemaakt.

Maar het wachten was het wel waard, want rond 18.00 gingen alle mensen op het teken van de muziek richting de kreek rennen. Halverwege stopten ze, werd er veel geroepen, gedanst en in een ritme naar voren en naar achter gelopen. Ze waren allemaal op weg naar een soort van ‘kruidenbad’ wat dan goed was voor het nieuwe jaar. Het was heel leuk om mee te maken hoe ze dit deden. We hadden eigenlijk wel verwacht dat alle mensen in de kreek zouden gaan springen, maar de meeste hielden alleen hun gezicht in het water.

De mensen hier waren echt heel open en vonden het superleuk dat wij op hun feest waren en dit mee wilden maken. Vooral veel kinderen kwamen naar ons toe! We hebben ook een aantal kinderen gezien die in een andere taal om eten kwamen vragen, het afval van de grond afraapten en de eetbakjes zelfs helemaal uitlikten. Dat was wel zielig om te zien, maar dit was wel een uitzondering op de rest van de mensen, dat was wel een beetje gek. Veel mensen die daar waren, kwamen zozo uit de stad. Want ongeveer 40% van de mensen die er waren wonen ook echt in het dorp.

Het was echt een superleuke ervaring! En we waren dan ook wel erg moe toen we weer richting huis gingen!

Morgen weer naar de vreemdelingendienst, hopen dat het dan in een keer gaat lukken!
Sorry, voor het hele lang verhaal weer, haha! Maar jullie zijn zo’n trouwe lezers dat jullie vast ook allemaal weer een leuk berichtje achter laten!

xxx Liefs!

Brasa Silke!

Ohja, mijn muren in mijn kamer zijn nog heel kaal! Hint, hint! Dus voor kaartjes kan je mij altijd mailen voor mijn adres! En mijn Nederlandse simkaart heeft mijn broertje, dus ik heb ook een ander Nederlands/Surinaams nummer!

P.s. Ik heb al meer foto’s geplaatst! Dus die moet je maar even bekijken in het fotoboek!

• 17 Februari 2009 - 14:59

Mamskie:

hoi bakra dat je kunt poetsen wist ik al ,komt vast in de toekomst thuis ook wel goed haha ,zonder kakkerlakken /spinnen etc is het ook fijn om lekker schoon te wonen liefs xxxx geniet lekker

• 17 Februari 2009 - 15:01

Mamskie:

p.s heb je inmiddels je valentijnsslinger gekregen xxxxx

• 17 Februari 2009 - 15:16

Yente!:

hee zusje!!
    ik heb je smsje terug nog niet gehad dus dat is een beetje vreemd..
    Maar wow wat een verhaal idd! maar natuurlijk wel heel leuk om allemaal te lezen :-)
    Ik had foto's van white beach gezien, zag er idd ook heel mooi uit!

Xxxx Yente

P.s mijn eerste rijles was vet :D ;)

(K)

• 17 Februari 2009 - 16:23

Opa & Oma:

Leuk om te lezen hoe het met je gaat. Op deze manier blijven we aardig op de hoogte van je (stage)avonturen.
    Het eerste stukje behang voor je lege kamermuur is onderweg, zijn benieuwd hoe lang de post erover gaat doen.

• 17 Februari 2009 - 16:46

Steff:

Hey Silke,

Wat grappig dat je stage loopt in dezelfde klas als ik vorig jaar. Wel gek om te lezen dat iemand anders precies dezelfde dingen meemaakt.
    Je doof voelen (knap dat jij er al aan went... ik was het aan het einde nog steedsniet gewend).
    En dat 'ja juffrouw' 'nee juffrouw'. Vorig waren ze alleen niet in een keer stil als je daarom vroeg (maar ik had er dan ook 32).
    Ik lees ook dat je een aantal dezelfde leerlingen hebt als ik vorig jaar: Vianny, Vidensa en Chevaro. Doe hen, Juffrouw Barbara en Ronitha de groetjes.

Ik hoorde dat onze regels ook nog boven het bord hangen??? Wat leuk.

Heel veel succes en geniet ervan. Ik ben nu echt jaloers!

Steff

• 17 Februari 2009 - 17:33

Wies, Paul En Kids:

Het is elke keer weer leuk om je avonturen te lezen. Nu weer wachten op je volgende verhaal.Ik zal Aafke en Sarah aan het werk zetten om die muur van je te vullen.

Grt. Paul

• 17 Februari 2009 - 17:35

Tijke:

Zo wat een verslag!, Ik wil wel eens een keer naar die White beach toe.. ;)

• 18 Februari 2009 - 22:21

Eric:

ziet er mooi uit daar en toch er veel kunnen zien(volgens mij). kokosnoten
    plukken kan je daar ook (smaakte ze....).

leer ze en veel zon zee en plezier.

gr. eric v

• 20 Februari 2009 - 16:04

BasKe :

heey Silke leuk verslag en coole foto's.. ziet er wel cool uit allemaal daar.. Mooi strand goed weer restaurant's haha
    krijg je zin van in de Zomer (H)

• 23 Februari 2009 - 10:14

Oma & Opa Daan:

we vonden het heel erg leuk je verslag te lezen. Ik zal je een kaart sturen en vraag het adres aan Daan, die hier naast mij zit.We hebben vandaag bezoek uit eindhoven en de achterkleinkinders vragen mijn aandacht.Nog een heel gezellige tijd en tot ziens.
    Gr. van Opa Jan en Oma Miesje.

• 23 Februari 2009 - 17:47

Wies:

OOOH, dat White Beach is echt gaaf. Daar krijg je vast zo'n Bounty gevoel van. Ik lees het wel, jullie zijn echt aan het genieten!! En gelijk heb, maar ook een goede stage lopen, he!!

• 26 Februari 2009 - 09:18

Josta:

En? Toch een beetje carnaval gevierd daar?
    Ben benieuwd:)!