Kennismaking op de Stageschool! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Silke - WaarBenJij.nu Kennismaking op de Stageschool! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Silke - WaarBenJij.nu

Kennismaking op de Stageschool!

Door: Silkeee!

Blijf op de hoogte en volg Silke

04 Februari 2009 | Suriname, Paramaribo

Hoooooooooooooooooi iedereen!

Nog steeds gaat alles hier nog heel goed! Het bevalt me allemaal wel!
We hebben de afgelopen dagen weer heel wat dingen gedaan:

We hebben eerst een taxi genomen om te gaan pinnen, dit omdat je niet met teveel geld op zak moet gaan rondlopen etc.! Het pinnen lukte niet echt, want bij mij deed die het onder andere niet! Toen heb ik dus maar wat geld geleend van Marijke!
Daarna zijn we afgezet bij een fietsverhuurbedrijf! Nu hebben we dus allemaal een fiets gehuurd voor deze maand, waarschijnlijk ga ik ergens anders goedkoper een fiets huren na deze maand!
Maar we zijn nu al wel iets vrijer, omdat we ons nu zelf kunnen verplaatsen door Paramaribo! Dit hebben we dan ook gedaan :D! We zijn langs al onze stagescholen gefietst, om een beetje een idee te krijgen van de route daarheen en hebben dus ook gezien hoe de scholen er uitzien! Ze zagen er in ieder geval allemaal al heel leuk uit!

Het fietsen zelf is wel even wennen! We moeten hier namelijk links fietsen en soms gaat dat nog niet automatisch, haha! Ook zijn er niet veel fietsers, waardoor het wel heel gevaarlijk is, want we krijgen bijna nergens voorrang enz.! Dat is vooral lastig met het oversteken! Haha! Dat wordt nog wat, omdat het ook nog best een eind is om naar Marijke en mijn stageschool; de St. Aloyiusschool te fietsen! (15 tot 20 minuten)

Daarna zijn we naar huis gegaan en wilden we reserveren bij een Javaans restaurant, maar we hoorden dat deze op maandag altijd dicht is! Dus toen had Andres iets anders voor ons geregeld, hier zijn we met de taxi heengegaan. Toen we daar waren bleek het een eethuis, leek een beetje op een friettent alleen dan met Chineesachtig eten. Ze hadden dan ook geen menukaart & ook geen wijn om op Marijke’s verjaardag te proosten! Helaas! We kregen wel erg veel eten voor de goedkope prijs, maar de sate die ik had was al VEEL TE pittig! Behalve Anne heeft iedereen die dan ook laten liggen! Maar het was in ieder geval gezellig!
Ook hadden we een paar keer gebeld op deze dag naar de stageschool, maar elke keer namen ze niet op! ’s Avonds uiteindelijk wel en toen hebben we afgesproken om op dinsdagochtend 7:50 kennis te komen maken.

Dinsdag:
Vroeg opstaan om naar de stageschool te gaan, maar ik ben zozo wel vroeg wakker! Het fietsen naar de school viel Marijke en mij reuze mee! We waren meteen wakker van het warme weer, de lekkere wind en daardoor was het fietsen wel lekker. En we hebben geleerd om gewoon met de auto's mee over te steken.
Bij de stageschool aangekomen, had de directrice het druk en mochten we eerst zelf even rondkijken op het speelplein dat gevuld was met allerlei leerlingen. De leerlingen waren erg nieuwsgierig en je zag ze steeds kijken, glimlachen en naar ons zwaaien. Er ging een bel en de kinderen gingen stil in rijen staan. De vlag werd gehesen en de kinderen zongen het volkslied. Dat was wel heel mooi om te zien! De kinderen zagen we ook nog bidden in de klassen en daarna gingen ze aan de slag. Daarna mochten we bij de directrice komen. Ze legde ons het een en ander uit. Ook gaf ze ons een rondleiding door de school.
De directrice was heel vriendelijk en we werden aan iedere leerkracht even kort voorgesteld. Ook deze reageerden vriendelijk en geintereseerd. Marijke en ik krijgen allebei klas 3 (groep 5) zoals we ook wilden en hadden aangegeven.

De school is heel vooruitstrevend, het was niet helemaal zoals we verwacht hadden, maar nog beter. Want het was erg leuk! De school heeft bijvoorbeeld een klasje (met een speciale Remediel Teachter) voor kinderen die eigenlijk thuis horen op het speciaal onderwijs. Om deze kinderen zich niet 'anders' te laten voelen, volgen de kinderen ook lessen met de eigen klas (leeftijdsgenoten). De vakken als taal, rekenen, lezen en schrijven volgen ze in het speciale klasje. De vakken als muziek, beeldende vorming en gym volgen ze met de eigen klas.

Ze hebben ook verschillende vakleerkrachten. Zo hebben ze voor muziek een muziekleerkracht en voor gym een gymleerkracht. Ook is er een godsdienstleerkracht en een bibliotheek met een biebjuf.
Er was zelfs een klas (groep 3) waar de kinderen niet in rijen, maar gewoon in groepjes zaten.
De school zelf zag er ook best goed uit. Er waren wel ramen (de meiden van vorig jaar schreven dat ze er toen nog niet waren) en de lokalen zagen er niet zo kaal uit dan ik had verwacht (bijvoorbeeld een groot prikbord, waar vanalles ophing). Het was grappig, want de directrice kreeg vandaag "nieuwe" tafeltjes en stoeltjes van een stichting uit Nederland (dus eigenlijk tweedehands, daar maakte ze een grapje over).
Oja, en HEEL leuk. Ze hebben 20 februari ook gewoon een CARNAVALS-feest op de stageschool! Dus dat wordt alsnog carnaval vieren!! We zijn ook al een feestwinkel tegengekomen, waar ze carnaval dingen verkopen dus dat komt zeker goed!
Na het bezoek aan de stageschool zijn we naar de RKBO (de onderwijsorganisatie) gegaan om ons aan te melden.
Daarna zijn we naar huis gegaan en hebben we gewacht tot iedereen weer thuiskwam van de stagescholen.
Gelukkig, was iedereen erg enthousiast over de stagescholen! En was het bij iedereen wel erg meegevallen en erg leuk!
Na het uitwisselen van de verhalen zijn we met de fiets naar de Palmentuin en Fort Zeelandia gegaan. Ook hebben we heerlijk (europees) geluncht bij "Zus en Zo" (een tentje met een Nederlandse eigenaar, waar veel stagiaires komen).
Daarna zijn we naar huis gegaan om ons om te kleden voor de salsalessen.
Heel stom, maar je verwacht net als in Nederland een zaal met een dansvloer. Maar hier waren de lessen gewoon op de pier! Was wel echt een leuke tent! Met wel 70 stagiaires stonden we te dansen. Het dansen was erg leuk, maar wel echt TE druk. Dus we hebben ons nog niet ingeschreven. We gaan eerst nog even kijken naar de andere dansschooladresjes.
Na het salsadansen zijn we naar 't Vat (soort kroegje met groot terras) gegaan om wat te eten en daarna nog wat te drinken, daar zaten ook best veel nederlandse mensen! De frikandellen en bitterballen eten we daar in ieder geval ook niet meer, want die waren erg vies! Haha! Het is wat eten betreft echt nog even overal uitproberen!

Ik hoop dat alles ook nog heel goed gaat met jullie! Maar de reacties zijn in ieder geval superleuk! En natuurlijk spreek ik jullie ook via de telefoon, via hyves en via msn enz.!

Liefs! xxxxxx

• 04 Februari 2009 - 18:07

Wies:

Dus je komt als een echte salsadanseres terug?? Mag je mij de basisstappen leren. Wat ondernemene jullie leuke dingen. Super meiden, geniet ervan!!!

• 05 Februari 2009 - 17:37

Tijke:

Cool!, het is nog erg moeilijk voor te stellen dat ik hier door de kou naar school moet fietsen, en dat jullie op een andere tijd (Tijdverschil) lekker door het zonnetje Links rijden.

• 05 Februari 2009 - 17:47

Emmie:

Hey Chickie!
    Klinkt toch weer echt relax zeg! Zeker dat weer, ik ben zo jaloers mijn wandelingetje naar school vanaf het station in DB is echt f-ing freezing! Lucky Bastard ;)! School is weer echt chaos, ik snap nou nog niet wat we moeten doen! Geniet er nog van!
    Liefs Emmie

• 05 Februari 2009 - 19:06

Marieke:

Hey Sil,
    Dat klinkt echt als een gezellig basisschooltje. Leuk dat je groep 5 krijgt! Je vertelt echt leuk hoe het daar allemaal gaat op je stageschool, ik zie het al helemaal voor me:) haha.
    Jullie doen echt veel gezellige dingen, klinkt helemaal leuk!
    Geniet ervan.

xxxx

• 07 Februari 2009 - 17:36

Bas :

heey Silke leuk om weer wat te horen van de avonturen in Suriname. Klinkt allemaal erg goed, mooi ook dat de stagescholen meevielen. Het is altijd nog even af tasten waar ze de goede restaurantjes hebben, dat probleem hadden we af en toe ook in Indonesië haha. Salsa is wel een coole dans om te leren! Veel plezier en succes nog daar verder.
    Xxx Bas

• 07 Februari 2009 - 20:30

De Schep:

Klinkt goed, daar stage lopen. Lekker warm, iedereen de nederlands spreekt, relaxed en toch buitenland. Geniet ervan.